• Nasza szkoła

    Już od ponad stu lat istnienia szkoły pedagogom i uczniom towarzyszy myśl Owidiusza: „Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo” („Kropla drąży skałę nie siłą, lecz ciągłym padaniem”). Jedynie ciężka praca jest receptą na sukces.

  • Wyjątkowe wycieczki

    Zwiedzamy nie tylko najbliższy nam Beskid Niski, ale również bywamy w Bieszczadach, Pieninach i Tatrach. Podziwiamy architekturę Krakowa, Wrocławia, Warszawy… Kształtujemy swe gusta estetyczne, słuchając koncertów w filharmonii, oglądając spektakle w teatrze i projekcje filmowe w kinie.

  • Chór Kantata

    Od 2005 roku działa chór Kantata, który swoimi występami uświetnia uroczystości szkolne i środowiskowe, wzbudzając podziw i aplauz widowni. Przynosi niewątpliwie chlubę naszej szkole.

  • Odkrywamy talenty

    W każdym uczniu, już od najmłodszych lat, odkrywamy i pielęgnujemy uzdolnienia artystyczne, matematyczne, sportowe i inne. Świadectwem naszej pracy są liczne sukcesy w konkursach, olimpiadach, festiwalach i zawodach sportowych.

  • Sukcesy sportowe

    Jesteśmy w czołówce najbardziej usportowionych szkół województwa podkarpackiego. Osiągamy znaczące sukcesy w różnych dyscyplinach: piłce ręcznej, koszykówce, biegach przełajowych…

  • Wysoki poziom nauczania

    Rzetelna i systematyczna praca pedagogów gwarantuje harmonijny i wszechstronny rozwój uczniów oraz otwiera im drzwi do najlepszych szkół ponadpodstawowych w regionie.

Tłusty czwartek w klasie 6b

„Od tłustego czwartku do Zmartwychwstania – ścisły post się kłania”.

W dniu 16 lutego 2023 roku uczniowie z klasy 6b, by tradycji stało się zadość, z dużym apetytem zajadali się pączkami i faworkami. Mimo że coraz bardziej popularne stają się w Polsce w tym dniu chrupiące gofry z owocami, serniki, croissanty, bardzo proste bezy czy smakowite muffinki, szóstoklasiści postawili na tradycyjne rozwiązania. Na zajęciach poznali tajniki smażenia najwyborniejszych pączków, poznali zwyczaje i tradycje związane z tłustym czwartkiem, nauczyli się redagować formę użytkową, jaką jest przepis kulinarny. W końcu przyszedł czas na degustację. Wychowankowie Pana Waldemara Kilara okazali się ogromnymi łasuchami. W tym miejscu słowa podziękowania należą się Pani Annie Mazurek za pomoc w organizacji wydarzenia. To był dzień bardzo udany i na pewno dostarczył nam wielu… kalorii.