• Nasza szkoła

    Już od ponad stu lat istnienia szkoły pedagogom i uczniom towarzyszy myśl Owidiusza: „Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo” („Kropla drąży skałę nie siłą, lecz ciągłym padaniem”). Jedynie ciężka praca jest receptą na sukces.

  • Wyjątkowe wycieczki

    Zwiedzamy nie tylko najbliższy nam Beskid Niski, ale również bywamy w Bieszczadach, Pieninach i Tatrach. Podziwiamy architekturę Krakowa, Wrocławia, Warszawy… Kształtujemy swe gusta estetyczne, słuchając koncertów w filharmonii, oglądając spektakle w teatrze i projekcje filmowe w kinie.

  • Chór Kantata

    Od 2005 roku działa chór Kantata, który swoimi występami uświetnia uroczystości szkolne i środowiskowe, wzbudzając podziw i aplauz widowni. Przynosi niewątpliwie chlubę naszej szkole.

  • Odkrywamy talenty

    W każdym uczniu, już od najmłodszych lat, odkrywamy i pielęgnujemy uzdolnienia artystyczne, matematyczne, sportowe i inne. Świadectwem naszej pracy są liczne sukcesy w konkursach, olimpiadach, festiwalach i zawodach sportowych.

  • Sukcesy sportowe

    Jesteśmy w czołówce najbardziej usportowionych szkół województwa podkarpackiego. Osiągamy znaczące sukcesy w różnych dyscyplinach: piłce ręcznej, koszykówce, biegach przełajowych…

  • Wysoki poziom nauczania

    Rzetelna i systematyczna praca pedagogów gwarantuje harmonijny i wszechstronny rozwój uczniów oraz otwiera im drzwi do najlepszych szkół ponadpodstawowych w regionie.

Warsztaty kulinarne, czyli smakujemy pizzę

„Życie nie zawsze układa się tak, jak chcemy. Ale zawsze jest pizza”.

Rachel Huack

W dniu 26 stycznia 2024 roku podczas zajęć wychowawczych uczniowie klas siódmych pod opieką wychowawców: Pani Agnieszki Kindlik i Pana Waldemara Kilara, korzystając ze świetnie wyposażonej szkolnej kuchni, przygotowywali smakowitą pizzę. W taki nietuzinkowy sposób zainaugurowali ferie zimowe, podczas których obchodzić będziemy Światowy Dzień Pizzy, w tym roku 9 lutego.
Organizacja pracy była wzorowa. W grupach przygotowywaliśmy dodatki do pizzy. Były to m.in. oliwki, pieczarki, salami, ser i oregano. Część wychowanków zajęła się krojeniem produktów i nakładaniem ich na wyrobione ciasto, cześć smarowaniem blach do pieczenia. Wyznaczone osoby były odpowiedzialne za dopilnowanie piekarników, a grupa dziewcząt zmywała naczynia po degustacji.

Chłopcy natomiast porządkowali salę, która pełniła funkcję jadalni. Piekliśmy ciasto wg sprawdzonej receptury, a smakowity zapach unosił się w powietrzu, drażniąc nasze podniebienia. Podczas posiłku poznaliśmy historię najbardziej znanej pizzy o nazwie Margherita. Ponoć to danie, zawierające trzy produkty w kolorach narodowych Włoch, czyli pomidor, ser i oregano, najbardziej przypadło do gustu królowej Małgorzacie Sabaudzkiej w 1889 roku. Na cześć jej imienia tak nazwano ową pizzę. Obecnie przysmak ten dostępny jest właściwie wszędzie, stanowi też bazę dla wielu eksperymentów w komponowaniu nowych rodzajów potrawy.
Warsztaty kulinarne stały się okazją do kształtowania u wychowanków nawyków higienicznych w zakresie odżywiania. Nie bez znaczenia było wpojenie im zasad bezpiecznego korzystania ze sprzętu kuchennego. Ponadto uczniowie przyswoili sobie maniery kulturalnego zachowania się przy stole. To był pożytecznie i twórczo spędzony czas.