• Nasza szkoła

    Już od ponad stu lat istnienia szkoły pedagogom i uczniom towarzyszy myśl Owidiusza: „Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo” („Kropla drąży skałę nie siłą, lecz ciągłym padaniem”). Jedynie ciężka praca jest receptą na sukces.

  • Wyjątkowe wycieczki

    Zwiedzamy nie tylko najbliższy nam Beskid Niski, ale również bywamy w Bieszczadach, Pieninach i Tatrach. Podziwiamy architekturę Krakowa, Wrocławia, Warszawy… Kształtujemy swe gusta estetyczne, słuchając koncertów w filharmonii, oglądając spektakle w teatrze i projekcje filmowe w kinie.

  • Chór Kantata

    Od 2005 roku działa chór Kantata, który swoimi występami uświetnia uroczystości szkolne i środowiskowe, wzbudzając podziw i aplauz widowni. Przynosi niewątpliwie chlubę naszej szkole.

  • Odkrywamy talenty

    W każdym uczniu, już od najmłodszych lat, odkrywamy i pielęgnujemy uzdolnienia artystyczne, matematyczne, sportowe i inne. Świadectwem naszej pracy są liczne sukcesy w konkursach, olimpiadach, festiwalach i zawodach sportowych.

  • Sukcesy sportowe

    Jesteśmy w czołówce najbardziej usportowionych szkół województwa podkarpackiego. Osiągamy znaczące sukcesy w różnych dyscyplinach: piłce ręcznej, koszykówce, biegach przełajowych…

  • Wysoki poziom nauczania

    Rzetelna i systematyczna praca pedagogów gwarantuje harmonijny i wszechstronny rozwój uczniów oraz otwiera im drzwi do najlepszych szkół ponadpodstawowych w regionie.

I Szkolny Konkurs Kulinarny już za nami!

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy".

James Joyce

W dniu 10 czerwca 2013 roku Samorząd Uczniowski, nad którym pieczę sprawuje Pan Waldemar Kilar, zorganizował I Szkolny Konkurs Kulinarny pn. "Więcej warzyw i owoców, będziesz zdrowszy - oto sposób". Zadanie konkursowe polegało na wykonaniu przez zespół kucharzy sałatki warzywnej. Organizatorzy postawili sobie za cel rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości uczniów oraz propagowanie zdrowego sposobu odżywiania. Pragnęli uzmysłowić, że ważna w naszym życiu jest prawidłowa dieta, gdyż to, co jemy, ma ogromy wpływ na nasze zdrowie, a przyzwyczajenia żywieniowe nie zawsze odpowiadają potrzebom naszego organizmu.
Konkurs cieszył się ogromną popularnością, gdyż do zawodów przystąpiły reprezentacje z każdej klasy. Julia Bolanowska, Aleksandra Bolanowska i Kamila Frącek z klasy 4a przygotowały sałatkę grecką. Reprezentujące klasę 5a Julia Pelczar, Kornelia Szul i Michalina Śliwka zaproponowały sałatkę wiosenną. Furorę robiła wśród degustujących sałatka "Wiosenne szaleństwo" ze szczypiorkiem, kukurydzą i kapustą pekińską za sprawą niemałych umiejętności kulinarnych Wiktorii Niemczyk, Aleksandry Szepieniec i Alicji Staroń z klasy 5b.

Ze swej roli po mistrzowsku wywiązali się: Michał Macnar, Julia Wolińska i Marta Chentosz (klasa 6a), których dziełem była sałatka słonecznikowa. W konkursie wystartowały uczennice z klasy 6b, czyli Kamila Jaślar, Andżelina Wermińska i Julia Ziemba. Ich sałatka "Cezar" zadziwiła nie tylko jurorów. Pyszna okazała się sałatka z tortellini według przepisu Justyny Niemczyk, Weroniki Rajchel i Aleksandry Gubały z klasy Ia. Prawdziwym rarytasem okazała się sałatka z ananasem, przygotowana przez Kaję Rysz, Weronikę Niemczyk i Kamilę Sokołowską z klasy Ib. Doskonale wypadły Edyta Ziajka, Sylwia Solecka i Oliwia Kilar (klasa IIa), których sałatka z makaronem była smakowita. Na wyżyny kulinarnych umiejętności wzbili się uczniowie z klasy IIb, czyli Sara Jękot, Martyna Niemczyk i Marcin Hanus. Przygotowali oni sałatkę z marynowanej papryki. Prawdziwymi mistrzami polskiej kuchni okrzyknięto kucharzy z klasy IIIa, czyli Patrycję Borowicz, Michalinę Ruchalską i Krzysztofa Tomkiewicza. Ich sałatka gyros była wręcz wyśmienita.
Poczynaniom kucharzy bacznie przyglądali się jurorzy: Pan dyrektor Piotr Cisek, Pani dyrektor Dorota Rajchel oraz Pani Agnieszka Szul. Oceniali nie tylko oryginalność przepisów i sposób podania, zawartość składników odżywczych i kalorycznych, ale także czytelność i opracowanie graficzne przepisów. Wszyscy startujący zostali wyróżnieni i otrzymali dyplomy uznania oraz sukulenty ofiarowane wychowawcom poszczególnych klas.
Podczas konkursu panowała przyjazna i radosna atmosfera. Publiczność, którą tworzyli nauczyciele i wychowawcy, uczniowie i rodzice, reagowali spontanicznie i żywiołowo, doceniając kunszt kulinarny uczniów. Imprezę prowadziły konferansjerki: Aleksandra Kędzior i Zuzanna Śliwka, natomiast za oprawę muzyczną odpowiedzialni byli: Kamil Jankowicz i Kamil Ziajka. Konkurs swym występem uświetniła Oliwa Staroń, która brawurowo wykonała utwór Eweliny Lisowskiej "W stronę słońca".
I Szkolny Konkurs Kulinarny był wydarzeniem bez precedensu w murach naszej szkoły, gdyż ujawnił potencjał i twórczą inwencję uczniów oraz zintegrował środowisko szkolne. Żywimy nadzieję, że wejdzie do kalendarza cyklicznych imprez organizowanych przez Samorząd Uczniowski.