• Nasza szkoła

    Już od ponad stu lat istnienia szkoły pedagogom i uczniom towarzyszy myśl Owidiusza: „Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo” („Kropla drąży skałę nie siłą, lecz ciągłym padaniem”). Jedynie ciężka praca jest receptą na sukces.

  • Wyjątkowe wycieczki

    Zwiedzamy nie tylko najbliższy nam Beskid Niski, ale również bywamy w Bieszczadach, Pieninach i Tatrach. Podziwiamy architekturę Krakowa, Wrocławia, Warszawy… Kształtujemy swe gusta estetyczne, słuchając koncertów w filharmonii, oglądając spektakle w teatrze i projekcje filmowe w kinie.

  • Chór Kantata

    Od 2005 roku działa chór Kantata, który swoimi występami uświetnia uroczystości szkolne i środowiskowe, wzbudzając podziw i aplauz widowni. Przynosi niewątpliwie chlubę naszej szkole.

  • Odkrywamy talenty

    W każdym uczniu, już od najmłodszych lat, odkrywamy i pielęgnujemy uzdolnienia artystyczne, matematyczne, sportowe i inne. Świadectwem naszej pracy są liczne sukcesy w konkursach, olimpiadach, festiwalach i zawodach sportowych.

  • Sukcesy sportowe

    Jesteśmy w czołówce najbardziej usportowionych szkół województwa podkarpackiego. Osiągamy znaczące sukcesy w różnych dyscyplinach: piłce ręcznej, koszykówce, biegach przełajowych…

  • Wysoki poziom nauczania

    Rzetelna i systematyczna praca pedagogów gwarantuje harmonijny i wszechstronny rozwój uczniów oraz otwiera im drzwi do najlepszych szkół ponadpodstawowych w regionie.

Ciekawa lekcja geografii

„Świat jest książką, a ci, którzy nie podróżują czytają tylko jedną jej stronę”.

Św. Augustyn

W trakcie lekcji geografii uczniowie klasy II gimnazjum przedstawiali wybrane przez siebie kraje - Japonię, Chile oraz Zjednoczone Emiraty Arabskie. Każda z grup przygotowała prezentację multimedialną o wybranym regionie geograficznym. Niezmiernie ciekawy był pokaz tradycyjnych strojów. Wśród potraw wielkie zainteresowanie wzbudził popularny napój w rejonie Zatoki Perskiej Chai karak - składający się z  czarnej herbaty, mleka oraz w zależności od regionu zmieniającymi się przyprawy: imbiru, pieprzu, goździków, kardamonu oraz sushi - tradycyjna potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym i surowych dodatków: wodorostów, warzyw, owoców morza, ryb, jajek. Wszyscy mogliśmy podziwiać taniec z Bliskiego Wschodu. Wielkie zainteresowanie wzbudził gość pochodzący z Chile, endemiczny gatunek gryzonia, - szynszyla mała. Dzięki tej lekcji uczniowie poszerzyli swoją wiedzę o odległych regiony naszego globu.