• Nasza szkoła

    Już od ponad stu lat istnienia szkoły pedagogom i uczniom towarzyszy myśl Owidiusza: „Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo” („Kropla drąży skałę nie siłą, lecz ciągłym padaniem”). Jedynie ciężka praca jest receptą na sukces.

  • Wyjątkowe wycieczki

    Zwiedzamy nie tylko najbliższy nam Beskid Niski, ale również bywamy w Bieszczadach, Pieninach i Tatrach. Podziwiamy architekturę Krakowa, Wrocławia, Warszawy… Kształtujemy swe gusta estetyczne, słuchając koncertów w filharmonii, oglądając spektakle w teatrze i projekcje filmowe w kinie.

  • Chór Kantata

    Od 2005 roku działa chór Kantata, który swoimi występami uświetnia uroczystości szkolne i środowiskowe, wzbudzając podziw i aplauz widowni. Przynosi niewątpliwie chlubę naszej szkole.

  • Odkrywamy talenty

    W każdym uczniu, już od najmłodszych lat, odkrywamy i pielęgnujemy uzdolnienia artystyczne, matematyczne, sportowe i inne. Świadectwem naszej pracy są liczne sukcesy w konkursach, olimpiadach, festiwalach i zawodach sportowych.

  • Sukcesy sportowe

    Jesteśmy w czołówce najbardziej usportowionych szkół województwa podkarpackiego. Osiągamy znaczące sukcesy w różnych dyscyplinach: piłce ręcznej, koszykówce, biegach przełajowych…

  • Wysoki poziom nauczania

    Rzetelna i systematyczna praca pedagogów gwarantuje harmonijny i wszechstronny rozwój uczniów oraz otwiera im drzwi do najlepszych szkół ponadpodstawowych w regionie.

Święto Pieczonego Ziemniaka

W dniu 9 października 2014 roku w naszej szkole odbyło się Święto Pieczonego Ziemniaka. Celem uroczystości było nie tylko podtrzymanie tradycji święta, ale także promowanie zdrowego stylu życia oraz integrowanie zespołów klasowych. W jesienny nastrój wprowadzili najmłodszych uczniowie klasy 2a, którzy w piosenkach i rymowankach ukazali uroki tej niezwykle barwnej pory roku. Pani Jesień obdarowała dzieci koszem pełnym owoców i warzyw i zachęcała, by znalazły się w ich codziennym jadłospisie. Bohaterem spotkania był jednak apetyczny Ziemniaczek, który powitał wszystkich i zaprosił do wspólnej zabawy. Dzieci poznały nie tylko jego historię, ale też nazwy regionalne i walory zdrowotne. Uczniowie popisywali się kunsztem kulinarnym, dzielili się pomysłami na ziemniaczane potrawy. Były również głośne klasowe okrzyki o bohaterze święta. Dużo radości dostarczyły uczestnikom: zabawy, zagadki, quizy, konkursy, w których udowodnili, że posiadają dużą wiedzą o „królu” polskiego stołu.

W drugiej części spotkania najmłodsi pokazali swoje umiejętności plastyczne. Z dużym zaangażowaniem tworzyli ziemniaczane cudaki, barwne kompozycje z kartoflanych stempelków, jesienne obrazy „wykopków”.
Wielką atrakcją dla dzieci były gry i zabawy z elementem współzawodnictwa na świeżym powietrzu. Wiele emocji wywołały: sadzenie i zbieranie ziemniaków, przenoszenie ziemniaka na drewnianej łyżce czy rzut do kosza. Dopełnieniem wspólnego świętowania było spotkanie przy ognisku. Pyszne, pieczone ziemniaczki smakowały wszystkim.
Serdecznie dziękujemy Rodzicom: Pani Agnieszce Tomkiewicz oraz Panom: Krzysztofowi Bolanowskiemu i Pawłowi Pitrusowi za pomoc i zaangażowanie w przygotowaniu jesiennego święta.

Organizatorki imprezy:
Urszula Koźma i Monika Rygiel