„Kiedy jest najciemniej, wtedy błyska znowu nadzieja”.
John R. R. Tolkien
W dniu 24 października 2025 roku uczniowie klas szóstych w ramach zajęć języka polskiego przenieśli się do magicznego świata Śródziemia, biorąc udział w projekcie „W Tolkienowskim świecie Hobbita”. Celem przedsięwzięcia było przybliżenie twórczości autora „Władcy Pierścieni” oraz rozwijanie umiejętności prezentacji i pracy z tekstem literackim. Każdy uczestnik projektu miał za zadanie wcielić się w jedną z postaci powieści „Hobbit, czyli tam i z powrotem” i zaprezentować jej biografię w ciekawy, twórczy sposób. Na szkolnej scenie pojawili się więc: Bilbo Baggins, Thorin Dębowa Tarcza, Fili, Kili, Bofur, Gandalf, Beorn, Bard, Smaug, a nawet Wielki Orzeł!
„Popisz się talentem” to największy w kraju konkurs literacki przeznaczony dla uczniów wszystkich klas szkół podstawowych. Jego celem jest zachęcenie dzieci do rozwijania pasji literackich i zainteresowań czytelniczych. W ośmiu dotychczasowych edycjach konkursu wzięło udział 21801 dzieci, a 239 młodych twórców zadebiutowało w pokonkursowych książkach. Teksty nadsyłane na konkurs są uważnie czytane i oceniane przez pięcioosobowe Jury, w którego skład wchodzą twórcy i znawcy literatury dziecięcej oraz redaktorzy wydawnictwa Nowa Era.
Temat tegorocznego konkursu dotykał najważniejszego problemu, z jakim mierzą się współczesne dzieci i nastolatki: mowy nienawiści / hejtu. Zasady konkursu były proste. Zadaniem uczniów zgłaszających się do rywalizacji było wymyślenie dalszej części opowieści napisanej przez Rafała Witka, znanego pisarza powieści dla dzieci, zakończone w kulminacyjnym momencie. „Popisz się talentem” dawał szerokie pole do działań. Na konkurs napłynęło 1695 opowiadań.
Z radością informujemy, że uczennica naszej szkoły – Milena Szwarc – zdobyła wyróżnienie w konkursie plastycznym „Jubileuszowa kartka urodzinowa”, ogłoszonym z okazji obchodów rocznicy Liceum Ogólnokształcącego im. Stanisława Wyspiańskiego w Rymanowie.
Celem konkursu było przygotowanie autorskiej kartki urodzinowej, która w twórczy sposób nawiązywała do historii i tradycji szkoły. Praca Mileny wyróżniła się nie tylko starannością i estetyką wykonania, ale również głębszym przekazem. Kartka zawierała samodzielnie ułożone życzenia.
Szczególne uznanie jury wzbudziło odniesienie do twórczości patrona szkoły – Stanisława Wyspiańskiego. Inspiracją dla Mileny stało się jedno z jego najsłynniejszych dzieł – obraz „Helenka z wazonem”. W pracy uczennicy motyw ten został potraktowany symbolicznie i zestawiony z jubileuszowym charakterem konkursu, co nadało jej kartce wyjątkową wartość artystyczną i znaczeniową.
„Nie istnieje wielki talent bez wielkiej siły woli”.
Honoriusz Balzac
Dnia 20 października 2025 roku, w Sali Balowej zamku w Łańcucie odbyła się gala wręczenia stypendiów i nagród Zarządu Wojewódzkiego Podkarpackiego w ramach programu wspierania młodzieży uzdolnionej „Nie zgubić talentu”. Stypendia te zostały przyznane za wybitne osiągnięcia artystyczne. Z 225 wniosków przyznano 84 stypendia, które wręczał Marszałek Województwa Podkarpackiego Władysław Ortyl.
Wśród tegorocznych stypendystów znalazła się Natalia Cimaj, uczennica Szkoły Muzycznej I stopnia w Rymanowie. Dziewczynka uczy się w klasie fortepianu pani Małgorzaty Babik. Natalia jest również uczennicą klasy 4a Szkoły Podstawowej w Posadzie Górnej i posiada wyjątkowe uzdolnienia muzyczne.
Ania Puchalik, uczennica klasy 3b, jest jedyną reprezentantką naszej szkoły trenującą jazdę szybką na lodzie – short track. Swoją przygodę z łyżwami rozpoczęła już w wieku 4,5 roku na lodowisku w Rymanowie-Zdroju, zainspirowana przez starsze rodzeństwo, które również pasjonuje się tą dyscypliną sportu. Już wtedy ujawniła wyjątkowe predyspozycje i talent do jazdy szybkiej.
Dzięki zaangażowaniu mamy, która nawiązała kontakt z trenerami UKS MOSiR Sanok, Ania mogła rozpocząć regularne treningi i rozwijać swoje umiejętności. Od roku 2022 trenuje systematycznie pod okiem Romana Pawłowskiego i Michała Pawłowskiego.
W sezonie 2024 Ania po raz pierwszy wzięła udział w Ogólnopolskich Zawodach Rankingowych w short tracku, zajmując szóste miejsce w swojej kategorii wiekowej.
Dnia 20 października 2025 roku w szkolnej kuchni unosił się wyjątkowy zapach cynamonu, goździków i świeżych jabłek. Uczniowie klasy drugiej z wielkim zaangażowaniem przygotowywali jesienne przysmaki – piekli placki, ciastka francuskie oraz gotowali kompot i dżemy.
Wspólna praca w kuchni była nie tylko okazją do nauki praktycznych umiejętności, lecz także do rozwijania współpracy i odpowiedzialności. To był dzień pełen ciepła, aromatów i radości ze wspólnego działania.
Jesień w naszej szkole smakuje naprawdę wyjątkowo.
Strona 2 z 33
