,,Dzień dyni”

„Gdy nadchodzi koniec jesiennych zbiorów czas ogłosić Dzień Dyni!”

Dynia to warzywo występujące w ciekawej kolorystyce, od soczystej pomarańczy poprzez brązy, zielenie, szarości, aż do prawie czarnego. Nie mówiąc już o fakturze skórki, która może być gładka, albo szorstka, albo pofałdowana. To warzywo, które wyrasta w wielu odmianach – jej owoce są bardzo zróżnicowane pod względem rozmiarów – od drobnych, kilkusetgramowych dyniek do kilkusetkilogramowych gigantów. Uczniowie klasy 3b podczas zajęć poznali wielką różnorodność dyń i wzbogaciły wiedzę na ich temat. Dowiedziały się, że dynia jest bardzo zdrowym warzywem, że można z niej przygotować wiele dań tj.: pieczywo, zupę, dżem, ciasto, babeczki, przetwory i soki. Na technice wykonali jesienne dekoracje z dynią w roli głównej. Dzieci z zapałem zabrały się do pracy i powstały pięknie ozdobione dynie – każda inna, każda wyjątkowa. Ten dzień przyniósł wiele niezapomnianych wrażeń, radości i zabawy.