• Nasza szkoła

    Już od ponad stu lat istnienia szkoły pedagogom i uczniom towarzyszy myśl Owidiusza: „Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo” („Kropla drąży skałę nie siłą, lecz ciągłym padaniem”). Jedynie ciężka praca jest receptą na sukces.

  • Wyjątkowe wycieczki

    Zwiedzamy nie tylko najbliższy nam Beskid Niski, ale również bywamy w Bieszczadach, Pieninach i Tatrach. Podziwiamy architekturę Krakowa, Wrocławia, Warszawy… Kształtujemy swe gusta estetyczne, słuchając koncertów w filharmonii, oglądając spektakle w teatrze i projekcje filmowe w kinie.

  • Chór Kantata

    Od 2005 roku działa chór Kantata, który swoimi występami uświetnia uroczystości szkolne i środowiskowe, wzbudzając podziw i aplauz widowni. Przynosi niewątpliwie chlubę naszej szkole.

  • Odkrywamy talenty

    W każdym uczniu, już od najmłodszych lat, odkrywamy i pielęgnujemy uzdolnienia artystyczne, matematyczne, sportowe i inne. Świadectwem naszej pracy są liczne sukcesy w konkursach, olimpiadach, festiwalach i zawodach sportowych.

  • Sukcesy sportowe

    Jesteśmy w czołówce najbardziej usportowionych szkół województwa podkarpackiego. Osiągamy znaczące sukcesy w różnych dyscyplinach: piłce ręcznej, koszykówce, biegach przełajowych…

  • Wysoki poziom nauczania

    Rzetelna i systematyczna praca pedagogów gwarantuje harmonijny i wszechstronny rozwój uczniów oraz otwiera im drzwi do najlepszych szkół ponadpodstawowych w regionie.

Cykl zajęć poświęconych zdrowemu odżywianiu w klasach pierwszych

W pierwszym tygodniu listopada uczniowie klas 1a i 1b wzięli udział w szeregu aktywności promujących zdrowe odżywianie. Celem zajęć było wzbogacenie wiedzy uczniów na temat wpływu prawidłowego odżywiania na stan zdrowia, kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych oraz zachęcanie do samodzielnego przygotowywania pełnowartościowych posiłków w domu.
Pierwszoklasiści zapoznali się z budową piramidy żywienia, co pozwoliło im zrozumieć, na jakich produktach powinna opierać się właściwie zbilansowana dieta. Uczniowie dowiedzieli się, jak istotny jest ruch oraz regularne dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości wody.

W trakcie kolejnych zajęć dzieci miały okazję samodzielnie wykonać zdrowe kanapki. Korzystając z różnorodnych składników, takich jak warzywa, chudy nabiał i pełnoziarniste pieczywo, dzieci tworzyły kolorowe i pożywne przekąski. Samodzielnie przygotowane kanapki zagościły na stole uczniów klasy 1a podczas wspólnego śniadania.
Zwieńczeniem tygodnia było przygotowanie pożywnych koktajli owocowych przez uczniów klasy 1b. Dzieci miały możliwość wyboru swoich ulubionych owoców, które również powinny zajmować ważne miejsce w ich codziennym jadłospisie.
Głęboko wierzymy, że zdobyta przez uczniów wiedza stanie się fundamentem właściwych nawyków żywieniowych na długie lata, a nowe umiejętności przyczynią się do kontynuowania i poszerzania kulinarnych aktywności w rodzinnym gronie.

Wychowawczynie klas pierwszych – Klaudyna Trygar-Kubusiak i Monika Rygiel