• Nasza szkoła

    Już od ponad stu lat istnienia szkoły pedagogom i uczniom towarzyszy myśl Owidiusza: „Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo” („Kropla drąży skałę nie siłą, lecz ciągłym padaniem”). Jedynie ciężka praca jest receptą na sukces.

  • Wyjątkowe wycieczki

    Zwiedzamy nie tylko najbliższy nam Beskid Niski, ale również bywamy w Bieszczadach, Pieninach i Tatrach. Podziwiamy architekturę Krakowa, Wrocławia, Warszawy… Kształtujemy swe gusta estetyczne, słuchając koncertów w filharmonii, oglądając spektakle w teatrze i projekcje filmowe w kinie.

  • Chór Kantata

    Od 2005 roku działa chór Kantata, który swoimi występami uświetnia uroczystości szkolne i środowiskowe, wzbudzając podziw i aplauz widowni. Przynosi niewątpliwie chlubę naszej szkole.

  • Odkrywamy talenty

    W każdym uczniu, już od najmłodszych lat, odkrywamy i pielęgnujemy uzdolnienia artystyczne, matematyczne, sportowe i inne. Świadectwem naszej pracy są liczne sukcesy w konkursach, olimpiadach, festiwalach i zawodach sportowych.

  • Sukcesy sportowe

    Jesteśmy w czołówce najbardziej usportowionych szkół województwa podkarpackiego. Osiągamy znaczące sukcesy w różnych dyscyplinach: piłce ręcznej, koszykówce, biegach przełajowych…

  • Wysoki poziom nauczania

    Rzetelna i systematyczna praca pedagogów gwarantuje harmonijny i wszechstronny rozwój uczniów oraz otwiera im drzwi do najlepszych szkół ponadpodstawowych w regionie.

Święto Czekolady w klasie 3b

Dzień 12 kwietnia to polskie Święto Czekolady. Światowy Dzień Czekolady obchodzony jest 7 lipca. Według historii z pogranicza faktów to właśnie tego dnia w 1550 r. czekolada została przywieziona do Europy. Jest ona nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Zmniejsza zmęczenie, poprawia nastrój, dodaje energii, łagodzi stres, przyspiesza metabolizm.
Dnia 12 kwietnia 2022 roku w klasie 3b odbyły się „słodkie warsztaty”. W czasie zajęć dzieci dowiedziały się, z czego robi się czekoladę, jakie są jej rodzaje, jak wyglądają ziarna kakaowca. Każdy mógł skosztować pysznej czekolady w „płynie”. Dzieci zrobiły w specjalnych foremkach własne czekoladki, które po wystudzeniu w lodówce, zapakowały do pudełeczek. Zajęcia bardzo się uczniom podobały, a czekolada rzeczywiście musiała być pyszna, bo niektórym nie udało się donieść jej do domu.