Zdrowe odżywianie

Dnia 11 maja 2017 roku realizowane były kolejne zajęcia w ramach programu edukacyjnego „Zdrowe odżywianie”, w których wzięli udział uczniowie klasy 3b. Tym razem był to dzień drugiego śniadania. Dzieci poznały korzyści wynikające ze spożywania drugiego śniadania, dowiedziały się, jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe i 5 porcji warzyw, owoców i soków.
Dzieci same miały przygotować dla siebie drugie śniadanie. Przyniosły do szkoły potrzebne produkty. Na początku przypomniały sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Po starannym umyciu rąk, założeniu fartuszków i przygotowaniu stanowisk, wszyscy zabrali się do pracy. Dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem, lub serkiem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale.

Podczas robienia kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę. Okazało się, że dzieci jednak lubią warzywa, a najlepiej smakują im kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin. Nawet największe niejadki zjadły swoją porcję z apetytem. Były motylki, smoki, kwiaty – kanapki wyglądały znakomicie, a jak smakowały...