Konkurs Kulinarny MasterChef Junior

„Powiedz mi, co jesz, a ja ci powiem, kim jesteś”.

Anthelme Brillat-Savarin

W dniu 6 października 2016 roku uczniowie z klasy 5a wzięli udział w Szkolnym Konkursie Kulinarnym, wzorowanym na popularnym programie telewizyjnym MasterChef Junior. Pomysłodawcą wydarzenia był Pan Waldemar Kilar. Wszyscy uczestnicy wzorowo przygotowali się do zawodów, ćwicząc umiejętności kulinarne w domu pod okiem swych rodziców. Ostatecznie wyłoniono sześć zespołów trzyosobowych, a każdy z nich miał za zadanie przygotować w regulaminowym czasie sałatkę warzywną bądź owocową. Efekty pracy dzieci, poparte niemałym zaangażowaniem, przerosły najśmielsze wyobrażenia. Dodatkowym elementem, który wizualnie wyróżniał każdą z grup, były jednakowego koloru chustki.
Grupę fioletową tworzyły:Angelika Gacek, Weronika Hanus oraz Izabela Siręga. Przygotowały one wspaniałą sałatkę o wdzięcznej nazwie „Ananasowa łódeczka”. Degustujący podkreślali nie tylko maestrię w przygotowaniu dania, ale także niesamowite walory smakowe.

Słowa uznania zebrali Krzysztof Kasperkowicz, Mateusz Piwowar i Miłosz Smerecki z grupy żółtej, którzy opracowali autorską recepturę „Niebiańskiej rozkoszy”. Głównym bohaterem ich sałatki były: brzoskwinie, banany i mandarynki. Uznanie w oczach jurorów zyskali: Marcin Bek, Karol Krasowski i Emilia Mazurek z grupy czerwonej. Ich dziełem była tradycyjna sałatka warzywna z pietruszką, groszkiem, marchewką i ogórkiem. „Swojskie klimaty” biły rekordy popularności. Doceniono wysiłek wykonawców, technikę pracy oraz walory smakowe i zdrowotne tego dania. Z kolei Zofia Bolanowska, Aleksandra Hanus i Barbara Materniak, reprezentujące grupę niebieską, serwowały w finezyjnych pucharkach „Jogurtowe szaleństwo”, czyli sałatkę owocową na bazie jogurtu naturalnego i dżemu z czarnej porzeczki. To był strzał w dziesiątkę. Wyśmienicie spisały się: Aleksandra Graboń, Milena Szałajko i Emilia Węglowska, przedstawicielki grupy zielonej. „Arbuzowe zacisze” z dodatkiem winogron, gruszek i kiwi zalecały smakować na gofrowych płatkach, co było dodatkowym atutem. Grupę czarną tworzyli: Damian Hanus, Kacper Wołczański oraz Filip Zięba, którzy przygotowali „Wachlarz smaków”, czyli sałatkę z selera, ananasa i szynki. Składniki połączone wyśmienitym majonezem, doprawione do smaku, zdecydowanie wpłynęły na wysoki poziom oceny potrawy.
Celem konkursu było promowanie sztuki kulinarnej oraz pogłębienie wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Był to bez wątpienia prawdziwy pokaz przyrządzania i serwowania potraw. Wszyscy uczestnicy mieli wyznaczone stanowiska pracy, a w rolę degustatorów wcieliły się Panie: Agnieszka Kwolek – Śliwka oraz Alicja Kabiesz. Ostatecznie jurorki przyznały zgodnie wszystkim ekipom tytuł Masterchef Junior, ponieważ każdy zasłużył na wyróżnienie zaangażowaniem, talentem i umiejętnościami. Wielkie gratulacje!